onsdag 2 mars 2011

Bokmärken - book markers

HANDLEDNINGAR TILL ATT GÖRA BOKMÄRKEN

Igår hade vi ÖPPET HUS hos Scrap & Hobby, och eftersom jag blivit en riktig bokmal och plöjt igenom den ena boken efter den andra, valde jag just bokmärken som make and take-aktivitet.
I detta inlägg ser du både det alster som vi gjorde med sköna Cheeky Rockabilly, men även många andra typer av bokmärken som man kan leka med.

Jag har valt att lägga alla bokmärken jag hittat i ett och samma inlägg (även andra underbara kreatörers underbara tips på just bokmärken), för att underlätta hittandet av dem för både dig och mig i framtiden :-). 
Kom ihåg, att det är väldigt avkopplande att läsa en eller två böcker då och då. Det är vi värda att unna oss ibland, tycker jag. Och för att undvika att göra hundöron när jag läser en bok, har jag valt att göra några olika sidomärkare istället. 

...
OLIKA TYPER AV BOKMÄRKEN - SIDOMÄRKARE - ELLER TILL OCH MED BOKMÄRKESKORT :-).

När du skall ge bort en bok i present, är det givetvis kul att ge ett matchande kort och bokmärke till. Tänk dig att göra en kuslig layout på ett bokmärke till en deckare, en romantisk dito till en roman eller varför inte ett bokmärke med massor av fakta-uttryck till en faktabok?

För att få till det hela, kan man göra på flera olika sätt. Du kan t ex, om du har en skärare med perforeringsblad, förperforera papperet, så att mottagaren bara kan riva loss själva bokmärket och ända behålla kortet intakt. Kom bara ihåg att skära till bredden på papperet som så att både och kort och bokmärke får plats. Det finns massor av inspirerande videor från youtube längre ned i inlägget.  

Ett s k vanligt A6-kort brukar ju vara runt 11 * 15 cm. Lägg till det dubbla på bredden (11 cm) och lägg till t ex 4-5 cm för själva bokmärket. Således bör ditt utskurna papper ha måtten 26 * 15 cm. Biga på 11 cm och 22 cm. Om du vill göra ett längre bokmärke än 15 cm, bör du anpassa höjden på kortet efter bokmärkets höjd.

Du kan också göra ett kort med en ficka för själva bokmärket. Då kan det vara bra att tänka på helhetsintrycket – d v s hur det ser ut under bokmärket, så att kortet fortfarande är vackert att titta på, fastän bokmärket är borta :-). Vill du, så kan du givetvis även här använda dig av formatet A6 – d v s 11 * 15 cm. Denna gång kanske fickan kan vara hela 8 cm bred. Då bör ditt papper ha formatet 30 * 15 cm. Biga på 11 och 22 cm.

Du kan också göra ett kort med ”hängare/ställ” för t ex ett hörnbokmärke. Även här är det bra att tänka på helhetsintrycket.
I det här fallet har du större frihet att välja storlek på kortet. Det kan ju vara ett vanligt A6, men det kan också vara ett kvadratiskt kort av valfri storlek, beroende på hurdant hörnbokmärke du ämnar att göra. Om du t ex gör origami-hörnbokmärket (se nedan), kan det räcka med ett kort på t ex 13 * 13 cm. Om du väljer det större hörnbokmärket (se nedan), bör du göra ett kort i storleken 15 * 15 cm.


ETT LITET TRE- OCH FYRKANTIGT ORIGAMI-HÖRNBOKMÄRKE:
Skär ett papper som mäter 8” x 8” (” = tum (ca 20,4 x 20,4 cm)). (Du kan variera storleken på bokmärket på så sätt att du tänker dig först själva slutresultats-storleken - t ex 4 * 4 tum - och multiplicerar det med två - d v s papperet skall vara 8*8 tum).

Biga på 4”
på ena sidan och även på 4 på andra sidan. Du får ett väldigt bra resultat med en s k bigningsbräda (Vi har både Scor it och Scor Pal hos Scrap & Hobby). Biga därefter på diagonalen och vik sedan in alla bigningar.

Behåll papperet i en triangelform med spetsen nedåt. Vik ned vingarna mot mitten längs med kanterna så att det blir en kvadrat. Vik sedan upp vingarna, och vik därefter upp den översta triangelspetsen uppåt. Se till att den inte går över toppen på fyrkanten för att underlätta nedfällandet av vingarna.
Vik ned vingarna igen och böj in dem under den lilla triangeln. Se till att spetsarna hamnar rätt och inte skrynklar sig i spetsen. Använd gärna ett falsben för att få snygga bigningar.

Om du vill få mera stadga i bokmärket, kan du skära ut en kvadrat i storleken 7 x 7 cm och limma fast den på papperet - så att den syns lite på den resterande triangeln. 
Om du har en käck stämpel som passar på insidan av bokmärket kan du passa på att stämpla den innan du limmar fast papperet, men tänk på att placera stämpeln så att den inte hamnar under triangeln. Limma sedan fast det.Det här bokmärket är mångsidigt. Du kan fortsätta dekorera framsidan om du vill. Om du vill ha trekanten som framsida, kan du skära ut ett papper som mäter 6,7 x 6,7 cm och dela den på diagonalen. Sätt på en knapp, något utstansat eller något helt annat. Tänk bara på att triangeln sitter diagonalt, så om du vill sätta en text-stämpel eller något liknande där uppe – så tänk på HUR du placerar den.


Du kan också tänka dig att baksidan är en framsida. Om du vill ha en fin hälsning eller kanske ett stämpelmotiv där, kan du jobba med lager-på-lager-tekniken om du vill. Om du skall ha ett papper under huvudmotivet, kan du skära till en bit som mäter 7 * 7 cm – som ”matta” till det du vill framhäva. Nästa lager kan ha måttet 6,7 * 6,7 cm.
Kanske har du en fin stämpel om just bokläsning.


Fördelen med att ha ”baksidan” som framsida, är att du både kan ha ett större stämpelmotiv samt att motivet hamnar ”helt rätt” när det sitter i hörnet på bokens sida.
Tänk dock på att tänka till om du vill ha den stora sidan på höger eller vänster sida när du börjar dekorera. Vrid bara på triangeln innan du börjar, så att du vet var du har den :-).

ETT LITE STÖRRE TRE- OCH FYRKANTIGT HÖRNBOKMÄRKE

Bokmärket får en totalstorlek på 4” x 4” (10,2 * 10,2 cm).Skär till ett papper som mäter 4” * 4” (10,2 * 10,2 cm).

Gör ett märke i mitten på ena sidan på 2”. Vrid papperet och gör små märken på 2” både upp- och nedtill på papperet. Biga två diagonala linjer mellan 2”-markeringarna och vik in dem så att du får en spetsig topp.

Dekorera efter smak och tycke.

Du kan använda bara ena sidan om du vill – den med trekanten. Du kan på så sätt gömma en hälsning "undertill" på bokmärket, som betraktaren kan titta på när denne inte har satt fast den i boken. För att få till en triangel som passar över de två trekantiga flärparna, kan du skära till en bit papper som mäter 6,7 x 6,7 cm och dela den på diagonalen.Du kan också välja att använda den större delen av bokmärket och dekorera den. Du kan välja att dekorera med en annan triangelbit och en bårdbit, eller så kan du nöja dig med t ex en bårdbit och en kvadrat som du sätter som en ”diamant”.
Och varför inte avsluta med en bit dekorband och en knapp och kanske en fjäril?


För att få en snygg insida, kan du skära till en bit papper som mäter 9,8 * 9,8 cm och skära bort två trianglar. Se till att du får plats med den på ett fint sätt under triangeln.Det är trevligt med ett fint stämplat uttryck – som gärna kopplar vidare till själva läsandet, eller varför inte det faktum att man tar sig lite egentid genom att läsa en bok. Men tänk även här på hur du placerar själva stämpeln!!!


ETT ”VANLIGT” BOKMÄRKE
Det vanligaste bland bokmärken är väl en avlång sak med en tofs eller två. Man kan givetvis också ”brascha på" och göra en värsting till bokmärke.

Eller så kan du använda dig av en lite större glasspinne i trä och pimpa upp den med t ex pulverembossing-stuktur, distressfärger och något blingigt (se längre ned).
...

Därtill kan man göra avlånga kort-bokmärken - som man "hänger" över några sidor. Här har jag använt mig av en helt underbar stämpel (Be my valentine) (som egentligen hör till alla hjärtans dag (valentindagen) - men med lite omarbetning kan passa till vilket tillfälle som helst).

Jag har valt att dekorera bokmärket på insidan med några stämplar.För att förhöja värdet av ett handarbetat konstverk (för det är ju ändå det vi gör... små... eller stora konstverk), har jag stämplat med två härliga stämplar från JudiKins som påtalar just detta. 


Du hittar allt material hos Scrap & Hobby.

Och här kommer till slut ett lite mer avancerat bokmärke, som liknar origamibokmärket till viss del, men som också har en extra touch av finess :-). Jag kallar den för DRAG AND PULL BOOK MARKER - ELLER SLIDER BOOK MARKER - D V S ETT GLIDBOKMÄRKE
Skär till ett papper som mäter 8 x 8 tum. Biga på 4 tum på båda sidorna på papperet. Skär bort lite grand på diagonalen (strax nedanför hälften på kvadraten - typ en centimeter) på en av rutorna. Tänk på att lämna plats på sidorna för en handstans. Stansa ut en kant. Skär sedan bort den ruta som sitter diagonalt på andra sidan (detta underlättar vikning samt minskar på bulkighet). Vik ihop kortet till en kvadrat så att du får en känsla för hur det blir i slutändan.Du kan välja att stanna här om du vill, och limma ihop bitarna på baksidan.

Du kan också välja att gå ett steg längre och göra en s k sliderfunktion på bokmärket.
Skär till en bit papper som är strax mindre än 4 x 4 tum med bara ngn millimeter. Limma den sedan på kvadraten som hamnar under den utstansade kanten. Skär sedan ut en liten rektangelremsa på en halv centimeter upp- och nedtill på den kvadrat som finns under triangeln med den utstansade kanten. Lämna 1 cm kvar på sidorna!!! Det kommer att likna ett H när vi är klara - men med korta ben på H:et... :-).
Där kommer vi att montera en bit plast för att underlätta glidandet.

Klipp sedan till en bit prasselpåse som passar i den utskurna delen och går runt hela kvadraten med sömsmån. Ett tips kan vara att använda cardstock i samma färg som plastpåsen - för att slippa ha en ful remsa plast som glider fram... :-).Limma ihop plastremsan och klipp bort eventuellt överflödig plast.
Placera plastpåsen högst upp - under triangeln.
Skär sedan till en bit papper som är något mindre än 4 x 4 tum - så att du får en liten ram runt den om du lägger den på kvadraten under triangeln. Runda gärna till hörnen om du har en hörnrundare.
Om du vill kan du givetvis smutsa ned papperet med t ex distress ink.Stansa gärna ut en scallopcirkel och en mindre cirkel. Stämpla något på den vanliga cirkeln och montera sedan ihop de båda cirklarna så att du får en fin ram runt den mindre cirkeln.
Gör ett hål nedtill på kvadraten och sätt i en öljett och en bit dekorband - så att du har något att dra i.
Limma sedan fast kvadraten högst upp på plastremsan. Sätt tejpen på plastremsan för att undvika att tejpen fastnar på cardstocken. Håll bokmärket i en kvadratform och testdra kvadraten för att se att den glider.

När du ser att den fungerar, kan du limma ihop den på sidorna. Undvik att få tejp längre in än vad 1 cm-kanten tillåter!!!
Fortsätt att dekorera efter tycke och smak.
Vill du, så kan du givetvis även dekorera flärpen på andra sidan.Lycka till!

...
Och nu till några andra inspiratörers bokmärken:

Jennifer McGuire brukar ha många bra tips på sin blogg eller youtube-kanal. Det här är inget undantag. är har Jennifer gjort ett enkelt kort - som hon stoppat ett bokmärke i. Fiffigt!Här kommer ett s k origamibokmärke.


Här kommer en video från CropStop.com, och hon visar ett kort med ett bokmärke som man kan riva av. Det tycker jag också är väldigt praktiskt!Här kommer fler origami-bokmärken (på tyska Lesezeichen). Här visas en vikning som kallas för Peace Crane bookmark (ett s k freds-trane-bokmärke).Här kommer en tjej vid namn Jill och hon visar oss hur hon gör ett kort med ett hörnbokmärke att ge bort (corner bookmark).
Hon har en bit papper som mäter 3 1/4" * 3 1/4", och sedan märker hon ut 1 5/8"-märken på tre ställen för att veta var hon skall biga eller bara vika in hörnen.Underbara Beate från Splitcoast Stampers gör mig alltid glad. Och hon gör mig extra glad med en handledning som denna. Hon kallar kortet och bokmärket för Card with detachable bookmark. Och hon använder sig av en fräck maskin (med massor av funktioner) som kallas Xyron Creatopia (jag a bl a pratat om den förut i min gamla blogg). Dessutom har hon ett hjälpmedel för s k paper piercing. Det är en liten mall med små hål i för att skapa en fräck finish på dina alster. Jag önskar bara att vi fick tag i sådana även här i Sverige!!! Kanske kan vi nyttja hjälpmedlen från sömnads-hobbyavdelningarna :-). Jag minns bara inte vad det heter nu...Här är en annan video från BeateSplitcoast stampers. Det är en bild för bild-handledning + en video längst ned i inlägget:


Här kommer det några roliga bokmärken från Vicky. De är gjorda på lite större nagelfilsliknande träbitar. Det som gjorde att jag såg denna överhuvudtaget var nog ugglan. Ja, det är lika bra att erkänna på en gång :-). Ho hoo!

The HybridChick visar sin tolkning av ett hörnbokmärke. Hon har sytt lite på kortet - utan symaskin :-) (faux stiches).
Man kan ju tänka sig att använda Tim Holtz Design Ruler - som ju har hål för just den här typen av perforering. Tonic Studios har också en s k craft pick för just detta ändamål :). Sömmen kan du ju rita dit med vilken färg du vill, även om det är redigt snyggt med vitt :-)! Och så distressdynor givetvis. Grunge it up a bit... :-).
(pssst.. Vi har sakerna för detta hos Scrap & Hobby)

Och videon blir ju inte sämre av att få höra Agnes suveräna låt "Release me" (hur länge nu hon får ha den där utan att den tas bort...).Chic 'n Scratch har ofta roliga idéer. Här är hennes stora gem-bokmärken. Enkelt och roligt! Gissa vilken jag gillar bäst... :-)! Ho hoo nr 2 :-).Här kommer ett annat bokmärke från samma tjej, hon har använt den till en kokbok denna gång:
Här är en handledning på hur du får till en fin vågkant på ett inte lika så bulkigt hörnbokmärke som de andra jag visat. 
Skär till ett papper som mäter 5*5 tum. Biga det på 2,5 tum på två av sidorna (så att det bildas ett kors på papperet). Skär av en bit på ena kvadraten. Detta blir framsidan på bokmärket. Använd sedan en kantstans för att få till en snygg kant. Skär bort kvadraten på motsatt sida där du har din stansade kant. Vik ihop hörnbokmärket och limma ihop. Dekorera efter smak och tycke.  

"Hey Stampers"-Dawn är ju en legend på youtube (och säkert i hela USA med för den delen), och här visar hon oss lite annorlunda bokmärken.

Och hos Stämpelgården hittade jag en radda härliga bokmärken... En del är t o m anpassade för deckare. Kusligt bra!
6 kommentarer:

 1. Wow vad många fina bokmärken!! Jag gjorde bokmärken till mig själv för ett tag sedan och det var så roligt att det blev ett helt gäng. 1 för varje genre jag läser :-)

  http://scrapkammaren.blogspot.com/2010/11/bokmarken.html

  SvaraRadera
 2. Oj oj, så många skojiga bokmärkesvarianter, jag ska absolut testa något av dem.

  Här är tips på en tapet som jag tror skulle kunna passa dig ;-)

  http://www.tapetorama.se/display.php?item=24243&category=Wallpaper

  SvaraRadera
 3. Underbar post Sari! Tack för all inspiration. Måste testa lite bokmärken framöver. :) Kram, Hanna

  SvaraRadera
 4. Hej Sari, vilka underbart fina bokmärken. Detta måste jag absolut testa någon gång. Kram Malin Svensson

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar inspiration, ska testa så fort mitt ryggskott ger med sig och ryggen tillåter pyssel igen............. suck........har ett par födelsedagskort som måste göras. Vad passar bättre än något som kan användas också.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Det är kul att göra bokmärken och nu har jag fått mer inspiration...tack...Alle

  SvaraRadera