onsdag 27 februari 2013

PARIS MIXED MEDIA-TAG

Jag har haft två pysselkompisar på besök idag... Det blev inte så mycket pysslat, men desto mer småpratat och myst :-). Och ätit gott.

Jag har gluttat på pintrest den senaste veckan och hittat en massa fint att vila ögonen på :). Och jag som gillar tags, valde att sporra mig själv genom att samla en massa fina tags i en egen mapp och sedan beta av några - genom att härma dem och lägga till något eget :-). Den här gången har jag scrapliftat Scrap from Bemmels fina paris-tag.

Jag började med att spraya bakgrunden med grönt, lila och blått (distressfärger (peeled paint, dusty concord, peacock feathers och lite gult (mustard seed) i mitten). Sedan stämplade jag med siffer- och sprick-stämplar både här och där.


Jag hittade även en bubbelplast-stämpel som hamnade på två ställen med blå färg.


Uttrycket "The biggest adventure you can take is to live the life of your dreams" är fint och passande tycker jag. Min pysselkompis A och hennes sambo tyckte att Paris var en stad värd att åka till... Jag antar att jag bar på drömmen om Paris när jag jobbade med denna tag :-).
Jag har också använt mig av en stencil och strukturpasta för att få den vita upphöjda effekten i bakgrunden. Eiffeltornet har jag manglat fram med en stansmall från Marianne Design.
Filmremsorna och nyckeln får jag fram med hjälp av Tim Holtz filmstrip-stansmallar.


Triangelvimpeln får jag fram med en stansmall från Cheery Lynn. Bokstäverna i ordet Paris har jag stämplat fram med finfina stämplar från Technique Tuesday. Jag har sedan stansat ut dem med en halvtums-stansmall från EK Success.


Vive la France!

tisdag 26 februari 2013

DEN HJÄLPER INTE MOT ALLA SLAGS FINNAR

Äntligen faller bitarna på plats. Jag minns så väl den här reklamen om A.C.O. Acnelösning, med den finlandssvensk-talande Jörn Donner. Jag visste dock inte att det var just Jörn Donner som talade, men själva budskapet gick fram i alla fall :-).
Tack vare att jag tittade på Skavlanprogrammen jag missat de senaste veckorna, fick jag upp ögonen för denne finne :-).

fredag 22 februari 2013

GÖR DITT EGET MÖNSTERPAPPER

Ibland är det kul att göra egna mönsterpapper...
Jag gjorde ett sådant med det här alstret...



Jag började med att spraya ett vitt papper med flera olika sprayfärger. 
Sedan stämplade jag med Tim Holtz olika stämplar i ljusa färger (Archival ink-dynor). Jag tror att de flesta stämplarna kommer från setet Bitty Grunge.


Jag tror att jag hade bandana-tekniken i huvudet när jag började, men det blev inte så när jag slutade... 


Sen valde jag en söt flicka med bingobricks-vingar och en harlequinrute-strut på huvudet. Detta, och ett annat motiv finns i ett av Timpans många stämpelset (winged things 1).


För att förstärka uttrycket flickan har på sin klänning, be yourself, valde jag att stämpla upp ett av Dyan Reaverleys uttryck Change for no one and believe in who you are (say what you mean). Jag färgade in ett vitt papper med mustard seed-spray innan jag stämplade. På så sätt är det ju väldigt smidigt att få andra färger på sina text-uttryck :-). Du  kan också använda lite färg från flaskan tillsammans med en pensel för att färglägga...

måndag 18 februari 2013

STEAMPUNK TELESCOPING CARD

Här är en film på hur steampunk-teleskop-tjosan funkar. Du får också instruktioner på hur du själv kan göra ett teleskop-kort med snurrfunktion :-).


STÄMPEL- OCH SCRAPLOPPIS, LÖRDAGEN DEN 2 MARS

Jag passar på att påminna om stämpel- och scraploppisen som kommer att ge DIG möjlighet att fynda diverse pysselsaker.. .


Lördagen den 2 mars kl 11-13 är det loppisdags igen. Vi håller liksom tidigare till i Föreningen Nordens lokaler på Viktoriagatan 15 E i centrala Göteborg. Begränsat antal deltagare, först till kvarn ...

Kanske vill du också sälja saker som du inte längre använder...


Loppisförsäljningen görs av privatpersoner, inga företag är inblandade.

Det är smidigast om allt är förpackat och prismärkt i förväg och köparna betalar direkt till respektive säljare.

Det kostar 100 kr/bord och bordshyran går till Föreningen Norden. För att så många som möjligt ska kunna vara med och sälja kan du i första hand bara boka ETT bord, men du får gärna skriva upp dig på reservlista för ytterligare ett bord.

Intresserad? Anmäl dig då till yvonne[snabel-a]ynhd.se senast den 24 februari.

Yvonne - Sara - Ingrid

lördag 16 februari 2013

GÖRA VINTAGELIKNANDE BAKGRUNDSPAPPER

Jag var hos Katie D en dag och pysslade med två andra pysselsköningar, Agneta och Ulrika :-).
Katie visade mig vad hon börjat jobba på, och genast satte tankeverksamheten igång... Det hela förstärktes av att hon visade sina fint målade Magnolia- och Hänglar och Stänglarmotiv...
Hon ville nämligen både göra och dekorera sina receptböcker som hela familjen skulle använda - enligt de recept som mathemleveranserna erbjöd...
Bra idé, tänkte jag, men tänk så mycket finare det skulle kunna bli med gammeldags-infärgade papper och dessa söta figurer på varje uppslag...

Katie, som har massor av mat-temastämplar, gav mig i uppdrag att göra ett sådant papper....
Jag började med att spraya bakgrunden med Antique linen och Scattered straw.



Sedan skrynklade jag papperet längs kanterna och drog in med Pumice stone- och Tea Dye-dynorna. Jag sprayade på lite vatten och lät det rinna för att matta av färgernas intensitet.




Sedan började jag att stämpla med olika stämplar för att skapa en inramning till själva receptytan. A messy kitchen is a happy kitchen, and this kitchen is delirious.



Jag tycker att det var riktigt roligt att göra sidan... Och jag skulle gärna göra fler... Jag skulle också vilja stämpla med kladd- och kletstämplar (scrap- och mixed mediakit 1 (v742) och 2 (v741)) som t ex Vilda Stamps släppt idag.

WOOHOO - OMMÖBLERAT I PYSSELRUMMET!!!!

Äntligen fick jag tummen ur och röjde om i pysselrummet. Jag har haft ett allmänt kaos i hela lägenheten ett bra tag, och sist jag pysslade kände jag att sakerna bara hamnade på varandra när jag skulle ställa dem tillbaka på sin plats, som inte fanns... Detta störde mig oerhört, med tanke på att jag egentligen har en bra arbetsyta, men att jag inte kunde nyttja den på det mest optimala sättet...

Så jag klurade och klurade... Och kom sen på att det kanske vore en bra idé att byta plats på vissa bokhyllor i lägenheten... Jag hade ju två höga bokhyllor jag kunde ställa bakom malmbyråarna... På så sätt skulle jag ju få plats för alla småbackar med sprayfärger, inka gold-skimmerpastor, stämpeldynor, stainflaskor m m... Och dessutom förvara skärmaskin, tejppistol m m på ett vettigt sätt.

I teorin verkar detta funka, men en testkörning får väl bevisa om det stämmer eller inte :-).

Här har du en översiktsbild över hur det ser ut i rummet.



Det är ju tyvärr ett långsmalt rum, som inte ger utrymme för ett sitt-pysselbord. Så jag har valt att stå istället. För en person med min längd (ca 161 cm), funkar det jättebra med Ikeas Malm-byråar... Jag har två stycken fyralådors :-).


Det blev ett litet hörne över, och där passade jag på att knö in mycket smått och gott...
Både smådekorationsförvaring, stansmaskiner, clear- och cling-stämplar och utstansade figurer (den röda hurtsen på bokhyllan).


Jag var så glad över att äntligen få en bra plats för mina englandsflagga-backar... Nu är de där de hör hemma :-). Jag har provat att ha dem i både vardagsrummet och hallen, men inget har passat. Nu.. Nu är de hemma :-).
Jag är lite glad över att även de där röda vitprickiga små resväskorna får en plats i bokhyllan, tillsammans med mixed media-lådan med diverse papper jag sprayar på... Det känns superbra att faktiskt ha en egen plats för just detta, så att jag slipper balansera det på pärmar och annat som råkar finnas på arbetsbänken...

Jag har mina små stenciler i en av de röda papplådorna från ikea.. Och i den andra finns det en radda torrembossingkuvert :-).

I plastbackarna, nästan högst upp, har jag mina pappersrosor - färgsorterade.



Här ser du att jag lagt in både stämpeldynor, akrylfärger, stainflaskor och andra mixed media-produkter, tillsammans med sprayflaskor m m... antingen i småbackar - eller på hög som de är...
Jag hoppas att detta skall funka bättre än förr!


Här ser du datorplatsen... Och ovanför en massa backar...


Med många av de alster jag gjort, och inte kan skiljas från...

 
Här är ett hopa-bygge av gamla ikeahyllor (Robin), som jag stagat upp med diverse extrahyllor... Där samsas både taveldukar, diverse distressprodukter som jag inte använder så ofta, akrylfärger, bokstavsstämplar på kloss, bokstavsstickers m m..
 
 
 Här är den andra väggens bokhylla. En lång rackare, som sväljer en hel del.



fredag 15 februari 2013

KORT MED GRATIS-STÄMPEL FRÅN CREATIVITY

Docrafts Creativity-tidning har börjat med finfina gratisstämplar...
Se bara på den fina art deco-damen nedan :). Det finns även andra produkter som matchar art deco-serien hos Scrapbruket.


Jag började projektet med att stansa ut en fin "doily" från Xcut (vintage notes doily). Eftersom jag hade ett ganska tjockt papper, manglade jag fyra gånger. Jag tror att det skulle underlätta framtida utstansning, om man hade självhäftande skumgummi i stansmallen, för att slippa picka ut varje liten pappersbit från stansmallen. 



Jag stansade även ut en svart doily, men när jag skulle ta loss den från formen, gick den sönder. Ok, tänkte jag... Då får jag göra vad jag kan av det hela, och satte den därför mitt på den vita kakservetten. Jag var dock tvungen att mönsteranpassa den, så att hålen skulle förbli öppna :-). 


För att piffa upp saker och ting, använde jag en stämpel med massor av små kugghjul (docrafts), som jag sedan klippte ut i en cirkelliknande form, för att sätta på den svarta cirkeln ovan.


Jag stämplade art deco-damen på vitt papper och tänkte hålla motivet vitt, tills jag kom på att jag kunde använda mig av Timpans påfyllnings-färger som jag gjort till sprayfärger. Jag hade med mig Timpans vattenpensel, så det var lätt att få färgen på rätt ställe.  
Det är förresten ett käckt alternativ att ta med ett eller två färg-alternativ från Tim Holtz - för det går ju att trycka ut lite färg på ett silikonark och ta upp färgen därifrån. Jag hade med mig några sprayfärger och några stain-flaskor... På så sätt kunde jag färglägga här och där på mina alster. Nästa gång skall jag tänka mig för när det gäller färgvalet, så att jag får med mig en komplett palett :-).


Så här tänkte jag att det kunde bli... :-).


Jag letade fram lite papper ur mina 6*6-tums papperspaket och började föreställa mig hur jag skulle kunna få till kortet den här gången.


Jag ritade en falsk söm i kanten, för att inte låta det vara så tomt...



Sen tänkte jag att det kunde vara kul att göra en snurrblomma eller två...


Blommorna blir fina med någon stor pärlbrad, knapp eller liknande i mitten. På så sätt kan du även dölja limkluddarna :-).


Till slut bestämde jag mig för en blomma, och två olika texter :-).
Jag hade stämplat upp uttrycket Live the life you've imagined tidigare (i det här fallet finns texten i setet mini muse - fast i mindre form). Eftersom jag hade målat det på samma sätt som ovan, kände jag att det skilde för mycket från damens blåa klänning, varför jag valde att måla över det med en annan blå sprayfärg (peacock feathers). 



Jag hade också jobbat med ett annat uttryck från Dyan Reaverley Dylusions - Change for noone and believe in who you are (say what you mean). Lämpligt nog, hade jag redan färgat in papperet med röd distress stain-färg (fired brick) :-).
Jag satte de röda pappersbitarna i en cirkelform, för att få ett annat uttryck till kortet :-).


Och så här ser det ut i sin helhet :-).


måndag 11 februari 2013

POP UP-KORT MED FINESS

Kolla ett sånt fint kort Karen Burniston gör... Tyvärr är just de här stansmallarna avsedda enbart för Stampin' Up-marknaden i USA (och kanske Kanada...???). Det är verkligen synd att de inte vill importera SU-företaget hit till Sverige. Jag hade gärna jobbat med det :-).
Well...
Vi kan säkerligen ta till oss några av idéerna ändå - i denna video:


söndag 10 februari 2013

STEAMPUNK-KUGGHJULS-TELESKOPKORT

Jag kunde inte hålla fingrarna ifrån att göra färdigt mitt fräcka kugghjuls-teleskopkort! Jag borde ha lagt mig för att sova för flera timmar sedan (läs natten till söndag den 10 februari 2013), men jag kunde bara inte :-). Jag var tvungen att göra färdigt det!

Jag måste dock tacka StampTramp för inspirationen, då den är nästan en exakt kopia av hennes teleskopkort :-). (Hon gjorde sitt alster redan i maj 2011 (sent skall syndaren vakna :-)...))
Jag tyckte mycket om hennes kort, just för att hon kombinerat den mekaniska biten med just kugghjul, som jag älskar :-). Den blir extra fräck, i och med att man drar ut det lilla kugghjulet för att få det andra i rörelse... Tack vare sin "taggighet" ser det verkligen ut som att det här steampunk-alstrets kugghjul är i rörelse :-).

Här är kortet helt och hållet invikt. Du kan redan nu se att jag använt mig av Timpans weathered clock-stansmall i bakgrunden :).


Det andra lagret består av Spellbinders fantastiska kugghjuls-stansmall (sprightly sprockets)... Det tredje lagret likaså. De ingår i samma paket - vilket ju är suveränt! Du ser ytterligare ett kugghjul skymta fram, och det är ett av Timpans fantastiska kugghjul jag använt mig av på bakgrunden på den mittersta biten (gadget gears).


Timpans Curio Knobs passar fint till det här projektet, speciellt när det finns en mekanisk rörelse jag vill locka betraktaren att få till att fungera :-). Det finns tre olika knopphandtag i varje paket. Den här är helt klart den snyggaste, i mitt tycke :-).


Jag har använt fem olika skimmerpastor från Inka Gold:
  • platinum
  • graphite
  • old gold
  • old silver
  • copper
På den stora svarta klockan har jag använt en färg (graphite), medan jag i vissa - framförallt de två minsta - har blandat flera färger, då jag ändrat färgordningen på dem :-).


Här ser du de andra två kugghjulen skymta fram. I bakgrunden finns en torrembossad pappersbit (cuttlebugs text-kuvert). Jag dragit på med brun stämpeldyna (Coffee (Archival ink)) och sedan sprayat den med Postbox red-spray från Dylusions. (Jag måste få säga att det här är den bästa röda spray jag använt... Timpans Fired Brick blir inte på långa vägar lika röd och fin. Men det är klart... Kanske beror det på att jag inte använt tillräckligt av refill-bläck i min egen sprayflaska... )

Kugghjulet har en blandning av ljusbruna färger i botten. Den är också torrembossad med något kuvert - jag minns inte vilket just nu. Jag har sedan dragit någon ljusbrun färg över de förhöjda partierna.
Det mindre bruna kugghjulet (mini gears) har jag stansat fram med timpans movers and shapers-kugghjuls-stansmall. Även den är torrembossad och förhöjd med en svart stämpeldyna.

Det är väl på just det  mittersta kugghjulet (med spetsiga toppar) som man bäst ser de olika skimmerpastornas blandningsresultat.

Jag har använt skruvbrads (påsnitar/jungfruben) för att hålla ihop teleskop-cirklarna - samt möjliggöra just själva mekaniken. För att påsnits-ändarna inte skall fastna i de olika kugghjuls-cirklarna, har jag stansat ut mindre cirklar och limmat fast på baksidan :-). (Xcut har käcka nesting punches som du lätt får fram cirklar i olika storlekar med :-).)


Jag stansade ut den stora klockan i mjuk kartongwellpapp, dels för att det var ett lätt material, men också för att den hade lite djup. Jag gillar djupet/höjden wellpappen ger i det här fallet :-). Jag har målat alla stora kugghjul med svart akrylfärg, innan jag pimpat till dem med skimmerpastor.


Här ser du wellpappsdjupet lite bättre :-). Jag har ett orange metallic-papper i bakgrunden.
När jag stansade ut klockan, följde cirkeldelen med. Jag passade på att torrembossa även det och sedan förstärka det torrembossade mönstret med svart stämpeldyna, innan jag målade bakgrunden med metallic-akrylfärg. Det gäller dock att se upp med var man stämplar eller placerar sitt motiv, då innercirkeln måste mönsteranpassas i klockan!


Den uppstämplade klockan i mitten kommer från mina egna gömmor. Uttrycket A moment in time finns i samma stämpelset. Du hittar något liknande här, från Inkadinkado (nothing but time).



För att få fram den metalliska looken, har jag "offrat" lite metalldekorationer (klocka (du hittar något liknande här (metal clock faces), kugghjul (sprocket gears), klockvisare (game spinners) (papermania har något liknande (clock hands)).


Jag tänker mig att den här skulle kunna vara snygg på en rund ask eller något liknande - i och med mekanismfunktionen och den runda formen. Ett annat alternativ kan vara att sätta "klockan" på små timpanfötter :-).

fredag 8 februari 2013

INSPIRERANDE KUGGHJULS-TELESKOPKORT

Kolla in det här! Det är ett helt otroligt vackert och fräckt teleskopkort - med steampunktema! Så jädra fiffigt :-).

Stamptramp har gjort det igen!!!

LONDON BUILD-A-SCENE DIES - MIXED MEDIA

Jag fick syn på fräcka stansmallar från Xcut hos Scrapbruket. Stansmallar som man kan skapa scener med :-). Londontemat var ju givet för en englandsfantast som jag :-).

 


Jag började med att stansa ut stads-silhouetteformerna ur vitt papper, som jag sedan sprayade med olika färger (jag har använt distress ink refillfärgerna som jag spätt ut i mini mister-flaskor) medan stansmallarna satt kvar i papperena. 


Sedan ritade jag inuti formerna med svart penna, för att få fram konturerna bättre. 

 
Så här ser det ut när jag tagit bort stansmallarna. De vita bård-ramarna hjälper till att skilja sektionerna från varandra. Man får dock vara lite försiktig när man tar bort papperena från, då det är lätt att papperet går sönder. Kanske kan akvarellpapper vara ett bättre alternativ, då det tål väta och oftast är lite kraftigare och stadigare :-).


Sen var det dags att montera ihop allt detta i min mixed media-bok från Dyan Reaverley.
Jag tänkte mig att himlen ovanför londonsilhouetten kunde vara blå och att det gröna med big ben m m kunde fortsätta i en gräs-vy :-).
Jag började dock att spraya vit mist-spray från Memories, för att skapa illusionen av moln. Det fräcka med den sprayen är ju att den tränger igenom vattenbaserade sprayfärger som adirondacks color wash- och Dyan Reaverleys Dylusions-färger :-). 


Jag stämplade upp ordet London med de fina bokstavsstämplarna från YouDo och satte dem på prov på layouten.  


Sedan bestämde jag mig för att göra london-layouten till dubbel dito... Jag fortsatte att spraya med blått upptill och grönt nedtill, för att hålla ihop det hela... Här ser du den vita sprayen lite bättre, då jag sprayade lite vilt över hela sidan...


Efter att jag torkat med embossingfönen (heat tool), valde jag att spraya med röda och bruna toner över den stora tegelstensmasken från Crafter's Workshop. Här har du en länk till en massa sköna stenciler hos Scrapbruket :-).


Så här blev resultatet...



Spillfärgen från stencilen smetar jag av på andra sidor i mixed media-boken :-). Du ser väl hur fräckt det blir på högersidan, med konturerna av murbruket :-)... Det blir riktigt fräckt att använda tvärtomtekniken med stencilerna på färglagda sidor :-).


 Jag valde att jobba vidare med den vänstra sidan... Jag valde klockstämplar från Prima (tempus fugit). 


 Här ser du delar av hela sidan.. Jag har börjat jobba med bubbelplast-stämpeln från KaiserCraft (bubblewrap).


Här har jag stämplat upp en massa bokstäver för att kunna klistra på uttrycket När du är trött på London, är du trött på livet... (When you are tired of London, you are tired of life.).
Jag har använt stämplar från både see d's, inkadinkado, Technique Tuesday m fl märken.


Här har jag börjat placera ut bokstäverna...


Hoppsan... En bit London-washi tape följde visst med ... :-).