tisdag 16 april 2013

ETT STOCKHOLMS-SMASH-ALBUM

Jag fotade lite grand under min stockholmsresa i början av april. Vi tog en minisemester, sambon och jag, i samband med det stora scrap- och pärleventet i Stockholm. Jag hjälpte till i Scrapbrukets monter samt med demos och workshops!
Resan var väldigt trevlig, med solsken alla dagar. Vi promenerade och lärde oss känna en liten del av stan... Det som höll på att knäcka mig var ryggen. Den "pajade" nästan direkt, troligen p g a den mjuka hotellsängen. Det tog ryggen en vecka att repa sig. Usch!

...

Här är några stillbilder av framsidan och längst ned ser du hur jag gjorde albumet i videoformat. Du hittar länken till inlägget om hur jag gjorde de hemmagjorda polaroidfotona med programmet Polaroin här.


Jag har stansat ut bokstäverna med Tim Holtz tjocka, långa stansmall vid namn BLOCK TALK, som funkar i både:
Jag har därefter stämplat på bokstäverna med en textstämpel, för att de bokstäverna lite struktur. Jag blev väldigt förtjust i den idéen, och kan tänka mig att göra så igen :-).


Och tänk på att du inte behöver långa breda stansplattor, så länge du inte "måste" få ut alla bokstäver samtidigt. Det går fint att lägga papperet/materialet där du vill och mangla fram bokstäverna på så sätt med de "vanliga" plattorna :-). Ett tips kan dock vara, att Cuttlebugs långa B-plattor troligtvis går att använda i Biggan - om du inte skulle hitta Biggans långa plattor någonstans...  (kolla för säkerhets skull att tjockleken på plattorna stämmer). Jag har för mig att jag provat detta när jag hade både en Cuttlebug och en Big Shot.
Du kan dock inte använda Biggans långa plattor i Grodan, eftersom Biggan har en bredare mynning.

Tänk också på att det kan vara kul att använda negativet från bokstäverna - både som mask/stencil, men också som bokstäver - med utstansad bokstav - men med ram - där du visar upp bakgrunden på ditt alster :-). Precis som med bokstaven T i bilden ovan.

 


Jag har målat framsidan av boken lite slarvigt med vit gesso. Jag tänkte först göra en mixed media-framsida till boken, med blommor och diverse i flera lager, men avstod sedan, då jag vill kunna stoppa in den i bokhyllan utan att behöva vara extra rädd om boken... Det kan vara trixigt nog med både foto och utstansade siffror/bokstäver att sitta kvar :-).
Det fräcka med gesson är, att den plockade fram wellpapp-strukturen under mönsterpapperet. Det syntes inte innan jag målade på med gesson :-).


Jag älskar möjligheten att stansa ut fina bokstäver med Timpans härliga bokstavsstansmall, då jag kan ta alla möjliga material (wellpapp, kartong, chipboard, plast, funky foam (skumgummiark), krympplast, filt, tyg m m) för att göra egna bokstäver :-). Som jag längtat efter en tjock stansmall som denna .-).
Krympplasten förresten, ger mig en idé om att det kanske går att få fram bokstäver som är mindre... Tjohoo... Och jag kan dessutom "baka" bokstäverna i min Melting pot :-). Mindre strömåtgång i jämförelse med en vanlig ugn, och kontroll över vad jag gör :-). Yes! Det tar dock ganska lång tid att "baka" dem i melting pot-pannan. Ett annat alternativ är givetvis embossingfönen - men då är det trixigt att hitta ett sätt att hålla fast föremålet under själva blåsningen...

Det trixiga med att stansa ut i krympplast dock, kan ju vara att det är utav det lite hårdare slaget, så det kan ha en tendens att spricka... Men det är helt klart värt ett försök :-).
Och sen finns ju Timpans andra tunna stansmall Chip Block, som också kan vara ett alternativ, om man vill stansa ut mindre bokstäver med rakt utseende...

Albumet har en s k hidden binding, och du ser hur jag gör detta i videon längst ned i inlägget.


Jag har använt washi tape för att fästa fotona, men upptäckte rätt snart att vissa tejper inte har någon bra fästförmåga, varför jag fick förstärka limanordningen med extra lim. Det är något man bör se upp med, kanske. Men det är klart. Vissa av mönstren är väldigt fina, och de går inte att hitta i pappersväg. Så då får man väl göra det bästa av situationen, kanske :-).
Men en del av tejprullarna har RIKTIGT BRA fästförmåga :-).

De runda hålen på papperen har jag stansat fram med min Cinch (stans- och bidningsmaskin), och jag är väldigt nöjd med den! Den är, i mitt tycke, så mycket enklare och behändigare att jobba med än BIAn. Cinchen är i o f s dyrare... Mycket dyrare... Men jag tycker att den är värd investeringen :-). Bian behåller jag ändå, för jag gillar möjligheten att kunna göra kvadratiska hål i papperena också :-).


Här är några bilder på bidningsanordningen... Ett vanligt resårgummiband, som jag bundit på framsidan och drar över till baksidan.
Jag gjorde hål med min crop-a-dile från We R Memory Keepers.
Boken i sig är rätt så banal... Jag medger det... Men jag ville mest prova på att göra ett rese-album från scratch, för att se vad jag kunde lära mig genom processen. Och i ärlighetens namn har jag inte tålamod att göra finfina layouter på varje sida... Jag är nog bättre på enstaka saker... :-).

2 kommentarer:

  1. Superbra film och jättefint album! Hur räknar du ut hur bred ryggen ska vara på boken? Vill testa att göra likadant omslag...gillar det massor. :)

    Kram

    SvaraRadera
  2. I det här fallet har jag fokuserat mera på att få en stabil pärm än att mäta och trixa :-). Det lyckades fint med just den här bredden på matkartongen, och det är det jag kommer att använda mig av i framtiden också, för att få plats med lite grejor (foton, dekorationer m m).
    Ett bra tips är ju givetvis att använda en bit kartong för att staga upp pärmarna :-). Det funkar superbra :-)!

    SvaraRadera