Tisdagen den 11 januari 2011
Idag har jag träffat mina gamla klasskamrater Kerstin, Susann och Johan från LPA-utbildningen. Vi avslutade studierna hösten 2009, efter två års studier. Vi hade då läst olika "habiliteringspersonalämnen" som:
etik och livsfrågor
rehab & habilitering
psykologi
arbetsmiljö och säkerhet
fritid för funktionshindrade
skapande verksamhet (jösses så skoj vi fyra hade med Ninni Winkler!!!)
människor i behov av stöd
utveckling, livsvillkor och socialisation
hälsopedagogik
pedagogiskt ledarskap
psykosociala perspektiv på reahbilitering och habilitering
medicinsk grundkurs
social omsorg
socialpsykiatri
Vi, och några till, hade för vana att äta lunch tillsammans på olika restauranger i Majorna, denna en enda studiedag i veckan. Eftersom några åt vegetarisk mat, blev det många besök på antingen Govindas hängmattans vegetariska buffé-restaurang. Mums...
Några av oss har hållt kontakten även efter skolan, med flera besök hos Govindas, vilket känns jättekul!
...
Jag tänkte att jag skulle försöka sammanfatta mina framsteg med att förbättra min hälsa :-) i denna blogg, även om det finns risk att det blir lite rörigt. Jag tycker dock att det blir enklare att hålla reda på en blogg - istället för flera. Vi får väl se vad tiden utvisar - och om det finns behov av att skapa ännu en blogg :-).
...
Idag har vi haft vår första
knytis-lunch, och vi har avnjutit vegetarisk mat:
- Linsgryta
- Halloumi
- Klyftpotatis
- Kålrotslåda (recept längst ned)
- Sallad
- Tsatsiki
- Banankaka
- Chokladkaka
En helt ljuvlig måltid, som jag definitivt kommer att göra själv här hemma!
Vi har det väldigt trevligt när vi träffas, och man kan nog säga att vårt välbefinnande ökar markant efter en sådan här träff. Det är ren balsam för själen. Vi tar oss tid att prata om våra liv, upplevelser och erfarenheter. Vi ger och tar. Och njuter! Och skrattar! Snacka om att ha god KASAM (känsla av sammanhang)!
Men ok. Nu har jag babblat länge utan att komma till ämnet...
Susann pratade om att hon hade fått en fin bok om
stadsvandringar i Göteborg (vi kunde alla konstatera att vi kände vår stad för dåligt). Jag kopplade sedan på med
Göteborgarens promenadguide (som Kerstin hade i sitt bokförråd) - som jag själv bekantat mig med på några promenader runt bl a Finnsjön, Sisjön och Surtesjön. Jag passade också på att beställa den själv från AdLibris, för att ha något att motivera mig med och bläddra i när jag behöver lite extra motivation!
Jag sade att det hade varit kul om vi kunde utveckla lunchandet till något mera hälsosamt samt avsluta träffen med en bit mat. Alla var på.
(Jag tänker också passa på att fotografera när vi ändå är iväg... Och kanske scrappa om dem sedan... - snacka om att förena nytta med nöje :-)...).
Sen dröjde det inte länge förrän vi fantiserade fritt om att verkligen sätta ett slutmål som vi strävar mot. Susann och Kerstin var inne på att promenera på någon känd sträcka i Spanien (jag minns inte namnet).
Vi sade att vi skulle göra detta år 2015. Det är fyra år dit, vilket kan kännas som en rimlig tid att komma i form på.
ÅÅååh, vad jag är glad över dessa vänner! Och åååh, vad jag längtar efter barmark, så att jag kan börja med mina promenader igen!
Här är en länk till
70 promenader i Göteborg, en sida om promenaderna i boken. Hannele - en bekant genom finska språkets vänner, håller i denna.
Nu gäller det att köpa sig ett par promenadskor och att sätta upp realistiska och genomförbara små mål, som kommer göra mig redo för en härlig pilgrimsvandring till
Santiago de Compostela.
Men jag kommer att ta vara på mina erfarenheter från förr. Det gäller att ta ett steg i taget och förbereda sig, sakta men säkert.
...
RECEPT PÅ KÅLROTSLÅDA
1 kålrot
1/2 dl sirap
1 ägg
2 msk vetemjöl
ströbröd
smör
1/2 dl grädde
Skala och tärna en kålrot i små bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka.
Pressa dem till mos.
Knäck i ett ägg.
Häll i sirap, grädde och vetemjöl och rör ihop.
Klicka i smeten i två småformar eller en stor form. Bred ut det jämnt och nagga med gaffel. Strö på med ströbröd och avsluta med några klickar smör.
Stoppa in i ugnen på 175 grader.
Grädda i en och en halv timma.
Detta är ett tillbehör till det finska julbordet, och passar alldeles utmärkt med något salt, som t ex skinka eller varför inte, halloumi :-), om man föredrar vegetarisk kost :-).